2/11/2011

"HAKİKAT PARÇALANAMAZ"


listemizin ilk kitabıyla okuma ziyafetine başlıyoruz..
aynı zaman diliminde okuyup, taze taze üzerine konuşalım diyoruz..
12-13 Şubat 2011 tarihleri arasında
Cibran'dan Ermiş'i okuyoruz..
herkese afiyet olsun...

Şimdi neler söylüyorsam tek yürekten,
Yarın söylenecektir binlerce yürekten...


Halil Cibran
Lübnan asıllı ressam, şair ve filozof.
6 Ocak 1883 Lübnan / 10 Nisan 1931 ABD



Birçok ermiş ve peygamber  yetiştirmiş bir toprakta, 1883 yılında Lübnan'da doğdu. 1931 yılında, uzun süredir yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak yalnızlık ve yoksulluk içinde öldü. Arzusu üzerine, doğduğu yer olan Bsharri köyüne gömüldü.

Arapça konuşan ve onun yazılarını bu dilde takip eden milyonlarca insan Cibran'ı çağının dahisi olarak kabul ederler. Eserleri ve düşünceleri dünya üzerinde geniş yankı uyandırdı. Şiirleri yirmiden fazla dile çevrilmiş olan Cibran aynı zamanda başarılı bir ressam idi. Resimlerinin bazıları günümüzde dünyanın birçok şehrinde sergilenmektedir. Yaşamının yaklaşık son yirmi yılını ABD'de geçiren yazar, ölümüne kadar kaldığı bu ülkede eserlerini İngilizce yazmıştır.

Ünlü kitabı "Ermiş-The Prophet" ABD'de ellinin üzerinde baskı yapmıştır. Gençliğe yol gösterici olma özelliğini halen sürdürmektedir. Bir Yakın Doğu'lu şairin Batı dünyasında bu denli etkili olabilmesi şaşırtıcı görülebilir. Ancak işlediği temaların evrenselliği ve İngiliz dilini kullanmaktaki ustalığı, üzerinde toplanan ilginin sürekliliğini haklı çıkarmaktadır.

Ermiş'i en büyük başarısı olarak gören Cibran şöyle demişti:
"Lübnan'da bu kitabı yazmayı ilk kez tasarladığımdan beri, bir tek günüm bile Ermiş'siz geçmedi. Kitap benim bir parçam haline gelmiş gibiydi. Metni yayımcıma teslim etmeden önce tam dört yıl elimde tuttum. Çünkü emin olmak istedim, içindeki her sözcüğün kendimden verebileceğim en iyi sözcük olduğundan emin olmak istedim."

60'lı ve 70'li yıllarda Batı Avrupa ve ABD gençliği arasında en yaygın okunan ve tartışılan yazarlardan biridir Halil Cibran ve günümüzde de güncelliğini korumakta, bir çok genç yazar ve şairin yapıtlarına esin kaynağı olmaktadır. En ünlü kitabı olan Ermiş, 68 kuşağı gençliğinin el kitabı haline gelmiş ve ilham vermiştir.

Cibran tüm yapıtlarında kutsal kitaplarındakini andırır bir dil kullanmıştır. Yazılarında Doğu ile Batı felsefelerin güçlü bir sentezini sezmemek olanaksızdır. Bunda, kuşkusuz doğduğu ve yaşadığı toprakların, uygarlığın beşiği ve üç büyük dinin yeşerip yaygınlaştığı yerler oluşunun etkisi büyüktür.

Yaşadığı dönemde ve günümüzde, felsefesi ve siyasi görüşleriyle derin izler bırakan Halil Cibran, kuşkusuz çağımızın yetiştirdiği en önemli düşünür ve şairlerden biridir.




1 yorum:

Ayşe dedi ki...

Cibran'ı defalarca duymuş, kitaplarınıda incelemiştim.Ama Ermiş okuduğum ilk kitabı. Ermiş'i okurken çoğu yerde dağıldım.Ara verdim okumaya saatler sonra yeniden aldım elime böyle böyle bitti kitap.
Kitabı üç ana unsur üzerine yazmış.Orfales, Mitra ve Mustafa.Seçimler ne kadar etkili dedirtti bana.
Mustafa konular üzerine konuşuyor. Konular, konuşulanlar öyle özenli ki.. Aşk üzerine öyle yazmışki, bu güne kadar aşkı tanımlayan en güzel sözlerdi onlar.(...Aşk, nasıl sizi taçlandırırsa öylede sizi çarmıha gerecektir, Aşk kendinden başka hiçbir şey vermez ve kendinden başka hiçbir şey almaz...)
Evlilik hakkında konuşuyor mustafa keşke herkes evliliği böyle yaşasa... Çocuklara geliyor konu.İşte diyorum tüm anne babalar okumalı bunu(...Onlara sevginizi verebilirsiniz ama düşüncelerinizi değil...)
Ve daha bir çok konu hakkında çok güzel konusuyor mustafa, cibran'ın kalemiyle.
Ama kafama takılan anlamadığım şeyler olmadı değil. Mustafa'nın konuşmayı bitirip giderken Mitra'nın suskunluğu ve oradan ayrılmayışını neden bu kadar vurgulamış yazar? Resimler ne anlama geliyordu? onu hiç anlamadım!.Ama son resim(El içinde göz olan) çok ilginçti onu diğerlerinden ayıran özellikler vardı.Anlayan varsa yardımcı olabilir ;)
Ben yazdım okuyanlarda biran önce düşüncelerini paylaşırsa çok sevinirim.